AdobeStock_66463228_Preview.jpeg

Plany studiów, sylabusy

Rodzaj studiów: studia pierwszego stopnia (LICENCJACKIE 3-LETNIE)

Forma: studia stacjonarne

Kierunek: Zarządzanie

Specjalność:

  1. ZARZĄDZANIE W HANDLU i USŁUGACH
  2. MARKETING W ORGANIZACJI
  3. ZARZĄDZANIE W GOSPODARCE ŻYWNOŚCIOWEJ
  4. ZARZĄDZANIE W PRZEDSIĘBIORSTWIE PRZEMYSŁOWYM


Przedmioty ogólne

  1. Język obcy kontynuowany do wyboru (4)
  2. Technologie informacyjne
  3. Socjologia
  4. Filozofia
  5. Psychologia
  6. Ochrona własności intelektualnej
  7. BHP i ergonomia
  8. Wychowanie fizyczne


Uwagi

  1. Studentów I roku studiów obowiązuje uczestnictwo na wszystkich rodzajach zajęć dydaktycznych objętych planem na wyższych latach obowiązkowe są: ćwiczenia audytoryjne, laboratoryjne, lektoraty, zajęcia sportowe, projektowe, seminaria.
  2. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę przedmiotów nie oznaczonych *.
  3. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę praktyki zawodowej w wymiarze 4 tygodni (4 pkt. ECTS).
  4. Język obcy kontynuowany do wyboru spośród: 1. Język angielski. 2. Język niemiecki. 3. Język rosyjski.
  5. Studentów obowiązuje napisanie i obrona pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (10 pkt. ECTS).


Przedmioty podstawowe

  1. Podstawy zarządzania
  2. Nauka o organizacji
  3. Mikroekonomia
  4. Finanse
  5. Prawo
  6. Matematyka
  7. Statystyka opisowa


Przedmioty kierunkowe

  1. Rachunkowość finansowa
  2. Zarządzanie finansami przedsiębiorstw
  3. Zarządzanie projektami
  4. Zarządzanie zasobami ludzkimi
  5. Zachowania organizacyjne
  6. Zarządzanie jakością
  7. Informatyka w zarządzaniu
  8. Procesy informacyjne w zarządzaniu
  9. Marketing
  10. Badania marketingowe
  11. Innowacja i konkurencyjność przedsiębiorstwa
  12. Handel elektroniczny i e-business
  13. Systemy baz danych
  14. Organizacja pracy kierowniczej
  15. Zarządzanie logistyką
  16. Pozyskiwanie środków z Unii Europejskiej


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE- ZARZĄDZANIE W HANDLU i USŁUGACH

  1. Integracja europejska 
  2. Współczesny rynek usług 
  3. Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej 
  4. Marketing usług 
  5. Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym 
  6. Zastosowania informatyki w handlu i usługach 
  7. Analiza otoczenia organizacji 
  8. Techniki organizatorskie i decyzyjne 
  9. Polityka strukturalna Unii Europejskiej w sektorze usług 
  10. Seminarium dyplomowe 
  11. Praktyka zawodowa 
  12. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE- MARKETING W ORGANIZACJI

  1. Integracja europejska 
  2. Podstawy marketingowego zarządzania przedsiębiorstwem 
  3. Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej 
  4. Marketing usług 
  5. Planowanie marketingowe 
  6. Jakościowe badania marketingowe
  7. Strategia promocji 
  8. Analiza otoczenia organizacji 
  9. Kształtowanie nowych produktów 
  10. Seminarium dyplomowe 
  11. Praktyka zawodowa 
  12. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE-ZARZĄDZANIE W PRZEDSIĘBIORSTWIE PRZEMYSŁOWYM

  1. Rozwój sektora przemysłu w Polsce i na świecie 
  2. Zarządzanie produkcją 
  3. Projektowanie procesów produkcyjnych 
  4. Systemy jakości w przemyśle 
  5. Eksploatacja obiektów technicznych 
  6. Systemy opakowań 
  7. Normowanie techniczne i kosztorysowanie 
  8. Systemy transportowe 
  9. Marketing przemysłowy 
  10. Podstawy inżynierii środowiska 
  11. Seminarium dyplomowe 
  12. Praktyka zawodowa 
  13. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE

  1. Rozwój sektora żywności w Polsce i na świecie 
  2. Podstawy rolnictwa i gospodarki żywnościowej 
  3. Marketing produktów żywnościowych 
  4. Systemy jakości w gospodarce żywnościowej 
  5. Rynek produktów ekologicznych 
  6. Polityka strukturalna Unii Europejskiej w gospodarce żywnościowej 
  7. Komputerowe metody zarządzania procesami wytwórczymi 
  8. Ekonomika i organizacja produkcji rolniczej 
  9. Technologie przetwórstwa rolno-spożywczego 
  10. Analiza rynku rolnego 
  11. Inżynieria wiedzy w procesie wspomagania decyzji 
  12. Seminarium dyplomowe 
  13. Praktyka zawodowa 
  14. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego

PROFIL OGÓLNOAKADEMICKI

Rodzaj studiów: studia pierwszego stopnia (LICENCJACKIE 3-LETNIE)

Forma: studia niestacjonarne

Kierunek: Zarządzanie

Specjalność:

  1. ZARZĄDZANIE W HANDLU i USŁUGACH
  2. MARKETING W ORGANIZACJI


PRZEDMIOTY OGÓLNE

  1. Język obcy kontynuowany do wyboru (4)
  2. Technologie informacyjne
  3. Socjologia
  4. Filozofia
  5. Psychologia
  6. Ochrona własności intelektualnej
  7. BHP i ergonomia
  8. Wychowanie fizyczne


Uwagi

  1. Studentów I roku studiów obowiązuje uczestnictwo na wszystkich rodzajach zajęć dydaktycznych objętych planem na wyższych latach obowiązkowe są: ćwiczenia audytoryjne, laboratoryjne, lektoraty, zajęcia sportowe, projektowe, seminaria.
  2. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę przedmiotów nie oznaczonych *.
  3. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę praktyki zawodowej w wymiarze 4 tygodni (4 pkt. ECTS).
  4. Język obcy kontynuowany do wyboru spośród: 1. Język angielski. 2. Język niemiecki. 3. Język rosyjski.
  5. Studentów obowiązuje napisanie i obrona pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (10 pkt. ECTS).


PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

  1. Podstawy zarządzania 
  2. Nauka o organizacji 
  3. Mikroekonomia 
  4. Finanse 
  5. Prawo 
  6. Matematyka 
  7. Statystyka opisowa 


PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

  1. Rachunkowość finansowa 
  2. Zarządzanie finansami przedsiębiorstw 
  3. Zarządzanie projektami 
  4. Zarządzanie zasobami ludzkimi 
  5. Zachowania organizacyjne 
  6. Zarządzanie jakością 
  7. Informatyka w zarządzaniu 
  8. Procesy informacyjne w zarządzaniu 
  9. Marketing 
  10. Badania marketingowe
  11. Innowacja i konkurencyjność przedsiębiorstwa 
  12. Handel elektroniczny i e-business 
  13. Systemy baz danych 
  14. Organizacja pracy kierowniczej 
  15. Zarządzanie logistyką 
  16. Pozyskiwanie środków z Unii Europejskiej 


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE

  1. Integracja europejska 
  2. Współczesny rynek usług 
  3. Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej 
  4. Marketing usług 
  5. Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym 
  6. Zastosowania informatyki w handlu i usługach 
  7. Analiza otoczenia organizacji 
  8. Techniki organizatorskie i decyzyjne 
  9. Polityka strukturalna Unii Europejskiej w sektorze usług 
  10. Seminarium dyplomowe 
  11. Praktyka zawodowa 
  12. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE- MARKETING W ORGANIZACJI

  1. Integracja europejska
  2. Podstawy marketingowego zarządzania przedsiębiorstwem
  3. Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej
  4. Marketing usług
  5. Planowanie marketingowe
  6. Jakościowe badania marketingowe
  7. Strategia promocji
  8. Analiza otoczenia organizacji
  9. Kształtowanie nowych produktów
  10. Seminarium dyplomowe
  11. Praktyka zawodowa
  12. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego

Rodzaj studiów: studia drugiego stopnia (2-letnie)

Forma: studia stacjonarne

Kierunek: Zarządzanie

Specjalność:

  1. Zarządzanie przedsiębiorstwem
  2. Zarządzanie logistyką
  3. Organizacja i zarządzanie żywnością
  4. Informatyka w zarządzaniu


PRZEDMIOTY OGÓLNE

  1. Język obcy
  2. Kultura i elementy sztuki współczesnej


PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

  1. Koncepcje zarządzania 
  2. Makroekonomia
  3. Prawo cywilne
  4. Etyka w zarządzaniu
  5. Statystyka matematyczna
  6. Rynek finansowy


PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

  1. Zarządzanie strategiczne
  2. Zarządzanie procesami
  3. Marketing międzynarodowy
  4. Rachunkowość zarządcza
  5. Przedsiębiorczość
  6. Prawo handlowe
  7. Negocjacje
  8. Systemy informacyjne i zarządzanie wiedzą
  9. Zarządzanie projektami unijnymi
  10. Procesy i struktury sieciowe w gospodarce
  11. Zarys metodologii badań naukowych 
  12. Społeczna odpowiedzialność biznesu


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE-ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM

  1. Systemy podatkowe
  2. Rozwój kapitału ludzkiego w przedsiębiorstwie - couch
  3. Zarządzanie marketingowe
  4. Analiza finansowa i biznesplan
  5. Współczesne stosunki międzynarodowe
  6. Seminarium dyplomowe
  7. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE-ZARZĄDZANIE LOGISTYKĄ

  1. Logistyka zaopatrzenia i produkcji
  2. Logistyka dystrybucji
  3. Infrastruktura i środki transportu
  4. Transport komunalny i transport ludności
  5. Seminarium dyplomowe
  6. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE-INFORMATYKA W ZARZĄDZANIU

  1. Analiza i projektowanie systemów informatycznych
  2. Zarządzanie projektem informatycznym
  3. Systemy ekspertowe i business Intelligence
  4. Aplikacje biznesowe w Internecie
  5. Seminarium dyplomowe
  6. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE- MARKETINGOWE ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM

  1. Zarządzanie marketingowe
  2. Strategie marketingowe
  3. Zarządzanie marketingowe w sytuacji kryzysowej
  4. Zastosowania badań marketingowych
  5. Komunikacja marketingowa
  6. Seminarium dyplomowe
  7. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


Uwagi:

  1. Studentów I roku studiów obowiązuje uczestnictwo na wszystkich rodzajach zajęć dydaktycznych objętych planem; na wyższych latach obowiązkowe są: ćwiczenia audytoryjne, laboratoryjne, lektoraty, zajęcia sportowe, projektowe, seminaria.
  2. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę przedmiotów nie oznaczonych *.
  3. Studentów obowiązuje napisanie i obrona pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (20 pkt. ECTS).

Rodzaj studiów: studia drugiego stopnia (2-letnie)

Forma: studia niestacjonarne

Kierunek: Zarządzanie

Specjalność

  1. ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM
  2. ZARZĄDZANIE LOGISTYKĄ
  3. INFORMATYKA W ZARZĄDZANIU
  4. MARKETINGOWE ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM


PRZEDMIOTY OGÓLNE

  1. Język obcy
  2. Kultura i elementy sztuki współczesnej


PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

  1. Koncepcje zarządzania 
  2. Makroekonomia
  3. Prawo cywilne
  4. Etyka w zarządzaniu
  5. Statystyka matematyczna
  6. Rynek finansowy


PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

  1. Zarządzanie strategiczne
  2. Zarządzanie procesami
  3. Marketing międzynarodowy
  4. Rachunkowość zarządcza
  5. Przedsiębiorczość
  6. Prawo handlowe
  7. Negocjacje
  8. Systemy informacyjne i zarządzanie wiedzą
  9. Zarządzanie projektami unijnymi
  10. Procesy i struktury sieciowe w gospodarce
  11. Zarys metodologii badań naukowych 
  12. Społeczna odpowiedzialność biznesu


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE-ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM

  1. Systemy podatkowe
  2. Rozwój kapitału ludzkiego w przedsiębiorstwie - couch
  3. Zarządzanie marketingowe
  4. Analiza finansowa i biznesplan
  5. Współczesne stosunki międzynarodowe
  6. Seminarium dyplomowe
  7. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE-ZARZĄDZANIE LOGISTYKĄ

  1. Logistyka zaopatrzenia i produkcji
  2. Logistyka dystrybucji
  3. Infrastruktura i środki transportu
  4. Transport komunalny i transport ludności
  5. Seminarium dyplomowe
  6. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE-INFORMATYKA W ZARZĄDZANIU

  1. Analiza i projektowanie systemów informatycznych
  2. Zarządzanie projektem informatycznym
  3. Systemy ekspertowe i business Intelligence
  4. Aplikacje biznesowe w Internecie
  5. Seminarium dyplomowe
  6. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE- MARKETINGOWE ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM

  1. Zarządzanie marketingowe
  2. Strategie marketingowe
  3. Zarządzanie marketingowe w sytuacji kryzysowej
  4. Zastosowania badań marketingowych
  5. Komunikacja marketingowa
  6. Seminarium dyplomowe
  7. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego 


Uwagi:

  1. Studentów I roku studiów obowiązuje uczestnictwo na wszystkich rodzajach zajęć dydaktycznych objętych planem; na wyższych latach obowiązkowe są: ćwiczenia audytoryjne, laboratoryjne, lektoraty, zajęcia sportowe, projektowe, seminaria.
  2. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę przedmiotów nie oznaczonych *.
  3. Studentów obowiązuje napisanie i obrona pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (20 pkt. ECTS).

Rodzaj studiów: studia pierwszego stopnia

Forma: studia stacjonarne

Kierunek: Zarządzanie i inżynieria produkcji

Specjalność:

  1. Projektowanie usług logistycznych
  2. Zarządzanie procesami produkcyjnymi


Przedmioty ogólne

  1. Język obcy kontynuowany (4)
  2. Stosunki międzynarodowe    
  3. Filozofia    
  4. Ochrona własności intelektualnej    
  5. Technologie informacyjne    
  6. Wychowanie fizyczne i zachowania prozdrowotne


Uwagi

  1. Studentów I roku studiów obowiązuje uczestnictwo na wszystkich rodzajach zajęć dydaktycznych objętych planem; na wyższych latach obowiązkowe są: ćwiczenia audytoryjne, labolatoryjne, lektoraty, zajęcia sportowe, projektowe, seminaria.
  2. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę wszystkich przedmiotów.
  3. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę praktyki zawodowej (do wyboru) w wymiarze 3 miesiące - 6 tyg. po IV i 6 tyg. po VI sem. (12 pkt. ECTS).
  4. Język obcy kontynuowany do wyboru spośród: 1. język angielski, 2. język niemiecki, 3. język rosyjski.
  5. Studentów obowiązuje napisanie pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (15 pkt. ECTS).
  6. Przedmiot Prawo gospodarcze realizowany przez 12 tygodni dydaktycznych.


Przedmioty podstawowe

  1. Mikroekonomia    
  2. Makroekonomia    
  3. Matematyka    
  4. Badania operacyjne    
  5. Statystyka    
  6. Fizyka    
  7. Zarządzanie    
  8. Marketing    
  9. Prawo gospodarcze
  10. Przedsiębiorczość    
  11. Podstawy inżynierii środowiska


Przedmioty kierunkowe

  1. Zarządzanie kadrami    
  2. Techniki organizatorskie i decyzyjne    
  3. Finanse w gospodarce i w organizacjach    
  4. Rachunkowość    
  5. Rachunek kosztów    
  6. Rysunek i grafika inżynierska    
  7. Techniki i technologie wytwarzania    
  8. Zarządzanie jakością    
  9. Logistyka w przedsiębiorstwie    
  10. Materiałoznawstwo    
  11. Finansowanie inwestycji    
  12. Zarządzanie produkcją i usługami    
  13. Metrologia techniczna    
  14. Podstawy mechaniki i konstrukcji    
  15. Programowanie i bazy danych    
  16. Technologie informatyczne i komunikacyjne w handlu    
  17. Komputerowe metody wspomagania procesów wytwórczych    
  18. Inżynieria wiedzy w procesie wspomagania decyzji    
  19. Zarządzanie projektami    
  20. Ergonomia i bezpieczeństwo pracy    
  21. Praktyka zawodowa (do wyboru)


Przedmioty specjalnościowe

1. Projektowanie usług logistycznych

  1. Planowanie instrumentów marketingowych    
  2. Usługi spedycyjne    
  3. Procesy logistyczne w gospodarce    
  4. Zarządzanie środowiskiem w infrastrukturze drogowej    
  5. Projektowanie procesów logistycznych    
  6. Technologia i logistyka opakowań    
  7. Technologie transportowe    
  8. Nowoczesne technologie w logistyce    
  9. Systemy jakości    
  10. Analiza rynku    
  11. Innowacyjność usług logistycznych    
  12. Ekonomika usług    
  13. Zrównoważony rozwój infrastruktury komunikacyjnej    
  14. Modele konsumpcji    
  15. Polityka gospodarcza Unii Europejskiej    
  16. Seminarium dyplomowe    
  17. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego


2. Zarządzanie procesami produkcyjnymi

  1. Procesowe zarządzanie przedsiębiorstwem    
  2. Marketing przemysłowy    
  3. Transfer techniki i technologii    
  4. Projektowanie procesów produkcyjnych    
  5. Projektowanie procesów technologicznych    
  6. Badanie i normowanie pracy    
  7. Modułowe wytwarzanie produktów i usług    
  8. Inżynieria niezawodności i ryzyka    
  9. Technologie opakowań   
  10. Metody zarządzania w przedsiębiorstwie    
  11. Funkcje kultury w projektowaniu    
  12. Sieciowe systemy biznesowe    
  13. Podstawy projektowania inżynierskiego    
  14. Automatyzacja i robotyzacja w produkcji    
  15. Seminarium dyplomowe    
  16. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego

Rodzaj studiów: studia pierwszego stopnia

Forma: studia niestacjonarne

Kierunek: Zarządzanie i inżynieria produkcji

Specjalność:

  1. Projektowanie usług logistycznych
  2. Zarządzanie procesami produkcyjnymi


Przedmioty ogólne

  1. Język obcy kontynuowany (4)
  2. Stosunki międzynarodowe 
  3. Filozofia 
  4. Ochrona własności intelektualnej 
  5. Technologie informacyjne 
  6. Wychowanie fizyczne i zachowania prozdrowotne


Uwagi

  1. Studentów I roku studiów obowiązuje uczestnictwo na wszystkich rodzajach zajęć dydaktycznych objętych planem; na wyższych latach obowiązkowe są: ćwiczenia audytoryjne, labolatoryjne, lektoraty, zajęcia sportowe, projektowe, seminaria.
  2. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę wszystkich przedmiotów.
  3. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę praktyki zawodowej (do wyboru) w wymiarze 3 miesiące - 6 tyg. po IV i 6 tyg. po VI sem. (12 pkt. ECTS).
  4. Język obcy kontynuowany do wyboru spośród: 1. język angielski, 2. język niemiecki, 3. język rosyjski.
  5. Studentów obowiązuje napisanie pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (15 pkt. ECTS).
  6. Przedmiot Prawo gospodarcze realizowany przez 12 tygodni dydaktycznych.


Przedmioty podstawowe

  1. Mikroekonomia 
  2. Makroekonomia 
  3. Matematyka 
  4. Badania operacyjne 
  5. Statystyka 
  6. Fizyka 
  7. Zarządzanie 
  8. Marketing 
  9. Prawo gospodarcze
  10. Przedsiębiorczość 
  11. Podstawy inżynierii środowiska


Przedmioty kierunkowe

  1. Zarządzanie kadrami 
  2. Techniki organizatorskie i decyzyjne 
  3. Finanse w gospodarce i w organizacjach 
  4. Rachunkowość 
  5. Rachunek kosztów 
  6. Rysunek i grafika inżynierska 
  7. Techniki i technologie wytwarzania 
  8. Zarządzanie jakością 
  9. Logistyka w przedsiębiorstwie 
  10. Materiałoznawstwo 
  11. Finansowanie inwestycji 
  12. Zarządzanie produkcją i usługami 
  13. Metrologia techniczna 
  14. Podstawy mechaniki i konstrukcji 
  15. Programowanie i bazy danych 
  16. Technologie informatyczne i komunikacyjne w handlu 
  17. Komputerowe metody wspomagania procesów wytwórczych 
  18. Inżynieria wiedzy w procesie wspomagania decyzji 
  19. Zarządzanie projektami 
  20. Ergonomia i bezpieczeństwo pracy 
  21. Praktyka zawodowa (do wyboru)


Przedmioty specjalnościowe

1. Projektowanie usług logistycznych

  1. Planowanie instrumentów marketingowych 
  2. Usługi spedycyjne 
  3. Procesy logistyczne w gospodarce 
  4. Zarządzanie środowiskiem w infrastrukturze drogowej 
  5. Projektowanie procesów logistycznych 
  6. Technologia i logistyka opakowań 
  7. Technologie transportowe 
  8. Nowoczesne technologie w logistyce 
  9. Systemy jakości 
  10. Analiza rynku 
  11. Innowacyjność usług logistycznych 
  12. Ekonomika usług 
  13. Zrównoważony rozwój infrastruktury komunikacyjnej 
  14. Modele konsumpcji 
  15. Polityka gospodarcza Unii Europejskiej 
  16. Seminarium dyplomowe 
  17. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego


2. Zarządzanie procesami produkcyjnymi

  1. Procesowe zarządzanie przedsiębiorstwem 
  2. Marketing przemysłowy 
  3. Transfer techniki i technologii 
  4. Projektowanie procesów produkcyjnych 
  5. Projektowanie procesów technologicznych 
  6. Badanie i normowanie pracy 
  7. Modułowe wytwarzanie produktów i usług 
  8. Inżynieria niezawodności i ryzyka 
  9. Technologie opakowań 
  10. Metody zarządzania w przedsiębiorstwie 
  11. Funkcje kultury w projektowaniu 
  12. Sieciowe systemy biznesowe 
  13. Podstawy projektowania inżynierskiego 
  14. Automatyzacja i robotyzacja w produkcji 
  15. Seminarium dyplomowe 
  16. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego

Rodzaj studiów: studia drugiego stopnia

Forma: studia stacjonarne

Kierunek: Zarządzanie i inżynieria produkcji

Specjalność:

  1. Inżynieria produkcji w agrobiznesie
  2. Zarządzanie recyklingiem


Przedmioty ogólne

  1. Język obcy biznesowy (4)
  2. Systemy zapewnienia jakości 
  3. Zarządzanie społecznie odpowiedzialne
  4. Wychowanie fizyczne


Uwagi

  1. Studentów I roku studiów obowiązuje uczestnictwo na wszystkich rodzajach zajęć dydaktycznych objętych planem; na wyższych latach obowiązkowe są: ćwiczenia audytoryjne, laboratoryjne, lektoraty, zajęcia sportowe, projektowe, seminaria.
  2. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę wszystkich przedmiotów uwzględnionych w planie studiów.
  3. Studentów obowiązuje napisanie i obrona pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (20 pkt. ECTS).
  4. Język obcy biznesowy, do wyboru: 1. język angielski, 2. język niemiecki, 3. język rosyjski.
  5. Studentów obowiązuje napisanie pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (15 pkt. ECTS).
  6. Przedmiot Prawo gospodarcze realizowany przez 12 tygodni dydaktycznych.


Przedmioty podstawowe

  1. Elementy prawa ochrony środowiska
  2. Modele współpracy między organizacjami
  3. Analiza strategiczna technologii wytwarzania
  4. Zarządzanie strategiczne
  5. Nowe tendencje w konsumpcji dóbr i usług


Przedmioty kierunkowe

  1. Organizacja i modelowanie procesów produkcyjnych
  2. Zintegrowane systemy zarządzania (ERP)
  3. Bezinwazyjne metody badania materiałów
  4. Nowoczesne technologie w inżynierii produkcji
  5. Sterowanie maszynami technologicznymi
  6. Zarządzanie przedsięwzięciami w biznesie
  7. Zarządzanie wiedzą produkcyjną
  8. Modelowanie matematyczne procesów wytwarzania
  9. Projektowanie procesów wytwarzania
  10. Controlling


Przedmioty specjalnościowe

1. Inżynieria produkcji w agrobiznesie

  1. Zarządzanie marką produktu w gospodarce żywnościowej
  2. Metody przechowywania żywności
  3. Logistyka produkcji żywności
  4. Segmentacja przetwórstwa żywności
  5. Logistyka dystrybucji żywności
  6. Seminarium dyplomowe
  7. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego


2. Zarządzanie recyklingiem

  1. Klasyfikacja odpadów
  2. Recykling w przemyśle
  3. Gospodarka odpadami w produkcji zwierzęcej
  4. Gospodarka odpadami w produkcji roślinnej
  5. Zarządzanie zmianami w organizacji przetwórstwa odpadów
  6. Seminarium dyplomowe
  7. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego

Rodzaj studiów: studia drugiego stopnia

Forma: studia niestacjonarne

Kierunek: Zarządzanie i inżynieria produkcji

Specjalność:

  1. Inżynieria produkcji w agrobiznesie
  2. Zarządzanie recyklingiem


Przedmioty ogólne

  1. Język obcy biznesowy (4)
  2. Systemy zapewnienia jakości 
  3. Zarządzanie społecznie odpowiedzialne
  4. Wychowanie fizyczne


Uwagi

  1. Studentów I roku studiów obowiązuje uczestnictwo na wszystkich rodzajach zajęć dydaktycznych objętych planem; na wyższych latach obowiązkowe są: ćwiczenia audytoryjne, laboratoryjne, lektoraty, zajęcia sportowe, projektowe, seminaria.
  2. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę wszystkich przedmiotów uwzględnionych w planie studiów.
  3. Studentów obowiązuje napisanie i obrona pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (20 pkt. ECTS).
  4. Język obcy biznesowy, do wyboru: 1. język angielski, 2. język niemiecki, 3. język rosyjski.
  5. Studentów obowiązuje napisanie pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (15 pkt. ECTS).
  6. Przedmiot Prawo gospodarcze realizowany przez 12 tygodni dydaktycznych.


Przedmioty podstawowe

  1. Elementy prawa ochrony środowiska
  2. Modele współpracy między organizacjami
  3. Analiza strategiczna technologii wytwarzania
  4. Zarządzanie strategiczne
  5. Nowe tendencje w konsumpcji dóbr i usług


Przedmioty kierunkowe

  1. Organizacja i modelowanie procesów produkcyjnych
  2. Zintegrowane systemy zarządzania (ERP)
  3. Bezinwazyjne metody badania materiałów
  4. Nowoczesne technologie w inżynierii produkcji
  5. Sterowanie maszynami technologicznymi
  6. Zarządzanie przedsięwzięciami w biznesie
  7. Zarządzanie wiedzą produkcyjną
  8. Modelowanie matematyczne procesów wytwarzania
  9. Projektowanie procesów wytwarzania
  10. Controlling


Przedmioty specjalnościowe

1. Inżynieria produkcji w agrobiznesie

  1. Zarządzanie marką produktu w gospodarce żywnościowej
  2. Metody przechowywania żywności
  3. Logistyka produkcji żywności
  4. Segmentacja przetwórstwa żywności
  5. Logistyka dystrybucji żywności
  6. Seminarium dyplomowe
  7. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego


2. Zarządzanie recyklingiem

  1. Klasyfikacja odpadów
  2. Recykling w przemyśle
  3. Gospodarka odpadami w produkcji zwierzęcej
  4. Gospodarka odpadami w produkcji roślinnej
  5. Zarządzanie zmianami w organizacji przetwórstwa odpadów
  6. Seminarium dyplomowe
  7. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego

Rodzaj studiów: studia pierwszego stopnia (3-letnie, licencjackie)

Forma: studia stacjonarne

Kierunek: Finanse i rachunkowość

Specjalność:

  1. Finanse i rachunkowość przedsiębiorstw
  2. Finanse i rachunkowość sektora publicznego
  3. Rachunkowość małych i średnich przedsiębiorstw


PRZEDMIOTY OGÓLNE

  1. Język obcy biznesowy
  2. Wychowanie fizyczne
  3. Technologie informacyjne
  4. Ochrona własności intelektualnej
  5. Przedmiot społeczny - Filozofia, Instytucje i prawo UE
  6. Przedmiot społeczny - Komunikacja interpersonalna, Psychologia
  7. Podstawy przedsiębiorczości
  8. Przedmiot do wyboru - Społeczna odpowiedzialność biznesu, Kodeks etyki zawodowej


PRZEDMIOTY PODSTAWOWE  

  1. Matematyka
  2. Statystyka
  3. Badania operacyjne
  4. Podstawy prawa
  5. Prawo gospodarcze
  6. Podstawy rachunkowości
  7. Finanse publiczne
  8. Mikroekonomia
  9. Podstawy makroekonomii
  10. Podstawy zarządzania


PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

  1. Podstawy bankowości
  2. Podstawy ubezpieczeń
  3. Rachunkowość finansowa
  4. Rynek finansowy
  5. Analiza finansowa
  6. Finanse przedsiębiorstw
  7. Rachunek kosztów
  8. Rachunkowość zarządcza
  9. Biznes plan
  10. Zarządzanie projektami
  11. Praktyka zawodowa
  12. Seminarium dyplomowe
  13. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE - FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTW

  1. Metody oceny projektów gospodarczych
  2. Systemy informatyczne w rachunkowości
  3. Prawne i organizacyjne regulacje księgowości
  4. Polityka fiskalna
  5. Kontrola zarządcza
  6. Zaawansowana rachunkowość finansowa
  7. Księgowość informatyczna
  8. Marketing usług finansowych
  9. Międzynarodowe standardy rachunkowości
  10. Metody i techniki zarządzania


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE - FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ SEKTORA PUBLICZNEGO

  1. Programowanie i finansowanie rozwoju regionalnego
  2. Rachunkowość budżetowa
  3. Budżety zadaniowe
  4. Prawo zamówień publicznych
  5. Sprawozdawczość budżetowa
  6. Kontrola zarządcza
  7. Polityka fiskalna
  8. Prawo i postępowanie administracyjne
  9. Organizacja pracy biurowej


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE - RACHUNKOWOŚĆ MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTW

  1. Zarządzanie finansami msp
  2. Prawo handlowe
  3. Prawne i organizacyjne regulacje księgowości
  4. Księgowość informatyczna msp
  5. Analiza rynku
  6. Księgi rachunkowe w msp
  7. Budżety gospodarstw domowych
  8. Marketing usług finansowych
  9. Metody zarządzania msp
  10. Sprawozdawczość finansowa w msp


UWAGI

  1. Dla studentów I roku studiów stacjonarnych I stopnia wszystkie formy zajęć dydaktycznych przewidziane w planie studiów są obowiązkowe.
  2. Na wyższych latach obowiązkowe są: ćwiczenia audytoryjne, laboratoryjne, lektoraty, zajęcia: sportowe, terenowe, projektowe, plenerowe i seminaria.
  3. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę wszystkich przedmiotów uwzględnionych w planie studiów.
  4. Studentów obowiązuje napisanie i obrona pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (10 pkt. ECTS).
  5. Język obcy biznesowy, do wyboru: j. angielski, j. niemiecki, j. rosyjski.
  6. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę praktyki zawodowej w wymiarze 3 miesięcy (sem. III, IV, V, VI po 15 dni oraz 30 dni podczas wakacji); punkty ECTS - 12 (sem. III-2, sem. IV-6, sem.V-2, sem. VI-2).

Rodzaj studiów: studia pierwszego stopnia (3-letnie, licencjackie)

Forma: studia niestacjonarne

Kierunek: Finanse i rachunkowość

Specjalność:

  1. Finanse i rachunkowość przedsiębiorstw
  2. Finanse i rachunkowość sektora publicznego
  3. Rachunkowość małych i średnich przedsiębiorstw


PRZEDMIOTY OGÓLNE

  1. Język obcy biznesowy
  2. Wychowanie fizyczne
  3. Technologie informacyjne
  4. Ochrona własności intelektualnej
  5. Przedmiot społeczny - Filozofia, Instytucje i prawo UE
  6. Przedmiot społeczny - Komunikacja interpersonalna, Psychologia
  7. Podstawy przedsiębiorczości
  8. Przedmiot do wyboru - Społeczna odpowiedzialność biznesu, Kodeks etyki zawodowej


PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

  1. Matematyka
  2. Statystyka
  3. Badania operacyjne
  4. Podstawy prawa
  5. Prawo gospodarcze
  6. Podstawy rachunkowości
  7. Finanse publiczne
  8. Mikroekonomia
  9. Podstawy makroekonomii
  10. Podstawy zarządzania


PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

  1. Podstawy bankowości
  2. Podstawy ubezpieczeń
  3. Rachunkowość finansowa
  4. Rynek finansowy
  5. Analiza finansowa
  6. Finanse przedsiębiorstw
  7. Rachunek kosztów
  8. Rachunkowość zarządcza
  9. Biznes plan
  10. Zarządzanie projektami
  11. Praktyka zawodowa
  12. Seminarium dyplomowe
  13. Przygotowanie i złożenie pracy dyplomowej oraz przygotowanie do egzaminu dyplomowego


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE - FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTW

  1. Metody oceny projektów gospodarczych
  2. Systemy informatyczne w rachunkowości
  3. Prawne i organizacyjne regulacje księgowości
  4. Polityka fiskalna
  5. Kontrola zarządcza
  6. Zaawansowana rachunkowość finansowa
  7. Księgowość informatyczna
  8. Marketing usług finansowych
  9. Międzynarodowe standardy rachunkowości
  10. Metody i techniki zarządzania


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE - FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ SEKTORA PUBLICZNEGO

  1. Programowanie i finansowanie rozwoju regionalnego
  2. Rachunkowość budżetowa
  3. Budżety zadaniowe
  4. Prawo zamówień publicznych
  5. Sprawozdawczość budżetowa
  6. Kontrola zarządcza
  7. Polityka fiskalna
  8. Prawo i postępowanie administracyjne
  9. Organizacja pracy biurowej


PRZEDMIOTY SPECJALNOŚCIOWE - RACHUNKOWOŚĆ MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTW

  1. Zarządzanie finansami msp
  2. Prawo handlowe
  3. Prawne i organizacyjne regulacje księgowości
  4. Księgowość informatyczna msp
  5. Analiza rynku
  6. Księgi rachunkowe w msp
  7. Budżety gospodarstw domowych
  8. Marketing usług finansowych
  9. Metody zarządzania msp
  10. Sprawozdawczość finansowa w msp


UWAGI

  1. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę wszystkich przedmiotów uwzględnionych w planie studiów.
  2. Studentów obowiązuje napisanie i obrona pracy dyplomowej oraz zdanie egzaminu dyplomowego (10 pkt. ECTS).
  3. Język obcy biznesowy, do wyboru: j. angielski, j. niemiecki, j. rosyjski.
  4. Studentów obowiązuje zaliczenie na ocenę praktyki zawodowej w wymiarze 3 miesięcy (sem. III, IV, V, VI po 15 dni oraz 30 dni podczas wakacji); punkty ECTS - 12 (sem. III-2, sem. IV-6, sem.V-2, sem. VI-2).